marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaZbogom Nokia? Družba HMD umaknila pametne telefone Nokia z evropskih trgov
16.10.2024

V začetku letošnjega leta je družba HMD vstopila v novo fazo svojega razvoja in opustila blagovno znamko Nokia za pametne telefone v korist naprav z lastno blagovno znamko HMD.

slikaQualcomm potrdil varnostno ranljivost v napravah s sistemom Android
14.10.2024

Qualcomm je ta teden potrdil, da so hekerji izkoristili napako ničelnega dne - ranljivost, ki je proizvajalec ob zlorabi ni poznal. Vrzel je bila odkrita v več deset čipovnih naborih, ki se uporabljajo v milijonih pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android po vsem svetu.

slikaSamsung One UI 7, ki temelji na Androidu 15, prihaja šele naslednje leto
11.10.2024

Google je nedavno izdal operacijski sistem Android 15 v odprtokodni projekt Android, predvidoma 15. oktobra pa bo začel distribuirati posodobitve za svoje pametne telefone Pixel.

slikaNajnovejše govorice o iPhonu SE razkrivajo podrobnosti o zaslonu, kameri in čipu
09.10.2024

Apple na začetku leta 2025 načrtuje predstavitev novega telefona iPhone SE, trdi še en vir. Govorice prihajajo le nekaj dni po tem, ko je Mark Gurman iz Bloomberga razkril časovni okvir, nove informacije pa so dodale več podrobnosti o specifikacijah in funkcijah.

članki

Samsung, Xiaomi in ostali spoznani za krive dogovarjanja z Amazonom in Flipkartom


04.10.2024
Objavil: Dare Gliha

Samsung, Xiaomi in drugi veliki proizvajalci pametnih telefonov so po poročilih regulatorja krivi kršitve protimonopolne zakonodaje. Agencija Reuters je razkrila, da je indijska komisija za konkurenco (CCI) ugotovila, da sta Amazon in Flipkart kršila lokalne zakone o konkurenci, saj sta dajala prednost izbranim proizvajalcem in s tem oškodovala druga podjetja.

CCI je objavila 1.027 strani dolgo poročilo o Amazonu, ki se je dogovarjal s podjetji Samsung, Xiaomi, Motorola, Realme in OnePlus. Vsa ta podjetja so imela „ekskluzivne predstavitve telefonov“, s čimer so kršila konkurenčno zakonodajo. Podobno velja za Flipkart, kjer so v poročilu na 1.696 straneh zapisali, da so Samsung, Xiaomi, Motorola, vivo, Lenovo in Realme izvajali podobne prakse.

Dodatni generalni direktor CCI G. V. Siva Prasad je zapisal, da je ekskluzivnost pri poslovanju v nasprotju s pošteno konkurenco in interesi potrošnikov. Glavni problem teh "ekskluzivnih predstavitev" je, da so trgovci na drobno velikim igralcem ponudili prednost, prednost pri določenih uvrstitvah in velike popuste, kar je škodilo drugim trgovcem na drobno.

Tako Amazon kot Flipkart sta namerno omalovaževala obtožbe o ekskluzivnih lansiranjih, vendar so uradniki ugotovili, da je bila praksa „razširjena“.Nedavni podatki so razkrili, da imata Samsung in Xiaomi več kot tretjino trga pametnih telefonov. CCI je poudarila, da se velika podjetja zanašajo na tuje naložbe, da bi ohranila nizke cene, in subvencionirajo cene za storitve, kot sta skladiščenje in trženje, za izbrano število prodajalcev.

Reuters je navedel tudi interne dokumente CCI iz prejšnjega meseca, v katerih je komisija nekaterim podjetjem, ki proizvajajo pametne telefone, naročila, naj predložijo svoje finančne izkaze za tri poslovna leta do leta 2024. Preiskava podjetij Amazon, Flipkart in njihovih prodajalcev se je začela leta 2020 po pritožbi podružnice največjega združenja trgovcev v državi, Konfederacije vseh indijskih trgovcev, ki ima 80 milijonov članov.

Naslednji korak v postopku je pregled morebitnih ugovorov s strani CCI. Morebiti bodo sledile globe, podjetja pa bodo morala spremeniti svoje poslovne prakse.

Manjši indijski trgovci na drobno so Amazon in Flipkart večkrat obtožili, da na spletu predstavljata ekskluzivne modele telefonov, s čimer škodita trgovcem brez povezave, ki ne dobijo najnovejših modelov, in silijo kupce, da jih iščejo na spletu. Po podatkih raziskave je bilo 50 % vse prodaje telefonov v Indiji opravljene prek spleta, kar je več kot 14,5 % leta 2013.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki